Overgewicht in Nederland

9 mei 2013

overgewicht in Nederland

overgewicht in Nederland

Nederlanders zijn te dik. Punt. Bijna 50% van alle Nederlanders zijn in meer of mindere mate te dik. In 2007 waren dat er ongeveer nog 40%. We kunnen dus gewoon stellen dat Nederland groeit. In ieder geval de gemiddelde Nederlander groeit.

De Nederlandse Overheid probeert door middel van allerlei campagnes de Nederlanders ervan bewust te maken dat de helft van hen te kampen heeft met overgewicht en dat daar iets aan gedaan moet worden.

Ernstig overgewicht

Lange tijd kwam ernstig overgewicht in Nederland zo goed als niet voor. Op de televisie kun je regelmatig beelden uit de Verenigde Staten zien met hele dikke mensen en sta je er soms versteld van te kijken hoe dik mensen kunnen worden. Ernstig overgewicht is niet alleen extreem ongezond, maar ook zeer onhygiënisch en je wordt er vroeger of later ongelukkig van. Daar waar dit tot voor kort nog allemaal de ver van ons bed show leek te zijn, komt dit in ras tempo steeds dichter bij. En dat geldt niet alleen voor volwassenen, ook van de kinderen is ruim 15% (veel) te dik. Bereken hier of je te dik bent.

Nederlandse overheid wil maatregelen treffen

Al in 2005 heeft de overheid getracht maatregelen te nemen om overgewicht landelijk tegen te gaan. Dat actieplan is echter jammerlijk gefaald, want in dat jaar is het overgewicht zelfs met 6,5% gestegen!

De overheid pleit er onder andere voor dat snoepreclame voor kinderen onder de 12 jaar moet verdwijnen en dat in school- en bedrijfskantines alleen gezond eten wordt gereserveerd. Daarnaast worden er meer sport- en speelveldjes aangelegd om bewegen te stimuleren. Ook moeten bedrijven en scholen sport en bewegen meer stimuleren.

Positieve energiebalans

Overgewicht is een gevolg van een zogeheten ‘positieve energiebalans’. Dit betekent niks meer of minder dan dat iemand meer energie opneemt middels eten en drinken dan dat hij daadwerkelijk verbruikt. Een positieve energiebalans betekent dus gewoon dat je teveel energie opneemt en / of te weinig energie verbruikt.

Ernstige gevolgen overgewicht

Ernstig overgewicht, ook wel obesitas genoemd, kan ernstige gevolgen voor onze gezondheid hebben. Deze gevolgen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • diabetes type 2;
  • (verhoogd risico op) verhoogde bloeddruk;
  • (verhoogd risico op) verhoogd cholesterol;
  • hart- en vaatziekten;
  • kanker;
  • diverse aandoeningen aan het bewegingsapparaat (artrose);
  • aandoeningen aan ademhalingsorganen.

Overgewicht bij kinderen

Kinderen met overgewicht hebben op latere leeftijd een grotere kans op (ernstig) overgewicht. Met name in deze categorie en bij jongvolwassenen is het dan ook uitermate belangrijk om iets aan het overgewicht te doen en voor de preventie van obesitas.

Snel afvallen met pillen

Er zijn verschillende pillen die je kunnen helpen om af te vallen. Van Xenical krijg je niet minder honger, maar het zorgt er wel voor dat er minder vet wordt opgenomen door je lichaam. In combinatie met een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging helpt xenical om weer een gezond gewicht te krijgen.

Nog geen reacties, bent u de eerste?

Leave a comment